onsdag 16 mars 2011

Gisle och Geir, Ödesväv

Gisle och Geir, Ödesväv
Ragnar Hambreus

En historisk roman som tar sitt avstamp i gården Hersby, i nuvarande Sollentuna. Handlingen utspelar sig under 700-talet, alltså innan den egentliga vikingatiden. Vi får följa bröderna Gisle och Geir, deras båda systrar och äldre bror som tar dem till många andra platser i Sverige och till andra ställen i Europa. Det är en spännande skildring där de olika personernas öden för dem till olika platser och där de är med om olika äventyr.

Författaren, som är Sollentunabo, är väldigt påläst och kunnig om sitt ämne. Han har också lagt till ett flertal fotnoter som förklarar namn och företeelser. Det gör att boken inte bara är en givande läsning, den är också mycket lärorik. Författaren har lyckats att fånga en tidsanda och inte minst dialogerna ligger väldigt nära dem man kan finna i de isländska sagorna, det finns en liknande karghet i uttrycket och stilen.

I denna tid och värld är trolldomen ständigt närvarande och levande. Det galdras (sjungs trollsånger), det sejdas (utförs magi) och självaste guden Oden vandrar genom handlingen och påverkar den och bistår personerna i boken med råd och hjälp.

En utmärkt skriven historisk roman och extra rolig eftersom en stor del av handlingen utspelas här i Sollentunatrakten. Jag sträckläste den (c:a 400 sidor) och den gav en riktigt god läsupplevelse, spänning och några glada skratt. Författaren väver på ett genialiskt sätt samman de olika personernas öden till en fascinerande historia.

Man ser fram emot den utlovade fortsättningen.

Mikael Hedlund

Häftad. Beställ den här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar